Baby's en kinderen.

Zeker baby's en kinderen blijken goed te reageren op osteopathische behandelingen. Het is een veilige manier om effectief veranderingen te weeg te brengen. De geboorte van een baby verloopt meestal zonder al te veel problemen. Toch is de geboorte een van de meest stressvolle gebeurtenissen voor het menselijk lichaam. Enorme krachten werken in op het lichaam van het kind. Dit vraagt om een groot aanpassingsvermogen van het lichaam. Indien de krachtsinwerking te sterk is geweest kan het zijn dat het kind niet in staat is om het ontstane bewegingsverlies op te vangen. De osteopaat heeft als belangrijkste taak dit bewegingsverlies vrij te maken, zodat het kind zich goed kan ontwikkelen, op zowel geestelijk als fysiek gebied.

De oorzaak kan onder andere liggen in het hoofd- en nekgebied van de baby. Er is een hoge mate van vervormbaarheid van de schedelbotten en nekwervels aanwezig, welke nodig is om de passage door het geboortekanaal mogelijk te maken. Met name het eerste levensjaar bestaan de eerste nekwervel en het achterhoofdsbeen uit meerdere delen die met kraakbeen bijeen gehouden worden. Tussen deze structuren lopen belangrijke bloed- en zenuwbanen die o.a. belangrijk zijn voor een normale hoofdmobiliteit, darmfunctie, zuig- en slikfunctie slikfunctie (goede drinktechniek, het goed op gang komen van de borstvoeding) en oog-handcoördinatie. Ook problemen van de organen, wervelkolom, bekken en andere gewrichten kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan van allerlei klachten. Het is daarom noodzakelijk het hele lichaam te onderzoeken op bewegingsbeperkingen.

craniosacraal therapie listening

Niet alleen baby's worden osteopatisch behandeld, ook peuters en schoolgaande kinderen reageren goed op behandeling. Enkele klachten waarvoor een behandeling nodig kan zijn zijn: onhandige motoriek, scheefstand van nek- en of rug, problemen met slapen, scheel kijken, KNO-klachten en darmklachten.

Tijdens de behandeling worden enkel zachte technieken toegepast. Van het kind wordt gevraagd om te liggen op de behandeltafel. Dit lijkt dit een onmogelijke opgave voor een kind, maar over het algemeen gaat het erg goed, mits het kind is voorbereid op de behandeling. Een knuffel, boekje of ander soort speelgoed kan helpen. Voor baby's is het geen probleem om tijdens de behandeling een flesje te krijgen, sterker nog, het kan de werking van de behandeling ondersteunen.

Osteopathie is geen vervanging voor een behandeling door een (kinder)arts. Bij ziekte of acuut letsel moet u deze altijd eerst raadplegen.