Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelmethode waarbij bewegingsverlies in de schedel, het houdings- en bewegingsapparaat en in de organen kan worden vastgesteld. Het lichaam voert oneindig veel bewegingen uit. Dat zijn bewuste bewegingen zoals lopen, maar ook onbewuste bewegingen. Zoals bijvoorbeeld het samentrekken van de hartspier en het op en neer gaan van de ribbenkast bij de ademhaling. Zelfs de organen waar we zelden bij stilstaan bewegen voortdurend. Zo leggen de nieren ongeveer 600 meter per dag af op de beweging van het middenrif. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar.

Wanneer een onderdeel van het lichaam gehinderd is in de mobiliteit (beweeglijkheid) kan dit ergens anders in het lichaam klachten veroorzaken. Dit komt doordat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door zenuwen, vaten, spieren en andere structuren. Zo kunnen bijvoorbeeld schouderklachten samenhangen met leverproblemen en kunnen baby's darmkrampjes hebben en veel huilen doordat tijdens de geboorte de schedel beklemd is geweest.

Bewegingsverliezen kunnen veroorzaakt worden door een ongeval, een ziekte, operatie, stress, slechte voedingsgewoonten, etc. Het lichaam zal eerst proberen om zich aan te passen aan dit bewegingsverlies, maar wanneer na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden ontstaan er klachten.

Een osteopaat is opgeleid om de beweeglijkheid van alle weefsels te beoordelen. Een osteopaat onderzoekt het hele lichaam en behandelt de plek waar de oorzaak van de klacht wordt gevonden. Het is goed mogelijk dat er een plek in het lichaam wordt behandeld waar u geen klachten heeft maar die wel de oorzaak van de klachten is. Tijdens de behandeling wordt de beweeglijkheid hersteld met verschillende handgrepen en technieken waardoor het lichaam de gelegenheid krijgt zichzelf weer te herstellen.

viscerale behandeling darmenmanipulatie